LEI-kode systemet og dets enorme potentiale

LEI-systemet blev grundlagt i kølvandet på finanskrisen i 2008, hvor de finansielle markeder kollapsede efter sammenbruddet af Lehman Brothers.

LEI-systemet blev grundlagt i kølvandet på finanskrisen i 2008, hvor de finansielle markeder kollapsede. For at forhindre noget tilsvarende i at ske igen, sendte G20-landene en anmodning til Rådet for Finansiel Stabilitet om et system, der ville øge gennemsigtigheden og dermed sikkerheden på de finansielle markeder. I dag spiller LEI-systemet en stor rolle i risikohåndtering samt håndtering af svindel på de finansielle markeder gennem et transparent, globalt system, der kan verificere alle finansielle handler.



Hvad er en LEI-kode?


LEI er kort for Legal Entity Identifier. Det er en 20-cifret identifikationskode, som er lovpligtig for alle juridiske enheder, der handler med værdipapirer. Tallene 1-4 angiver, hvilken LOU (Local Operating Unit), der har udstedt koden. Tegnene 5-18 består af cifre og bogstaver, der identificerer den enkelte juridiske enhed, og er unik for hvert selskab. De sidste to tegn 19-20 fungerer som kontrolcifre.


LEI-kodens opbygning


Det plejede at være et stort manuelt arbejde, hvis man skulle identificere en handel - og valideringen og identifikationen var baseret på oplysninger fra upålidelige kilder.

Takket være det globale LEI-system er det nu muligt entydigt at identificere alle virksomheder og andre juridiske enheder, der deltager i finansielle transaktioner. Som sådan udgør LEI-systemet et vigtigt fundament for sikkerheden på de finansielle markeder og pålideligheden af forbrugere, der opererer på de finansielle markeder.



Global LEI Database


I den globale LEI database hos GLEIF kan man søge efter alle de juridiske enheder, der har en LEI-kode. Her finder du følgende informationer:

  • Virksomhedens navn
  • Organisation nummer
  • Juridisk adresse
  • Registreringsland
  • Juridisk form
  • Moderselskab
  • LEI-kodens status

Fælles for alle LEI-koder er, at de skal fornyes en gang om året for at sikre, at virksomhedsinformationen er opdateret og korrekt. Dette øger gennemsigtigheden på markederne og gør det muligt at reducere svindel ved at kunne identificere både nationale og internationale finansielle transaktioner.



Baggrunden for det globale LEI system


Der har længe været behov for et system, der kunne identificere transaktioner på de finansielle markeder på tværs af landegrænserne. I kølvandet på finanskrisens kulmination i 2008 sendte G20-landene en anmodning til Rådet for Finansiel Stabilitet (RFS) om et system, der kunne være med til at genskabe tilliden mellem forbrugerne og de finansielle markeder. I 2012 svarede RFS på G20-landenes ønske med en rapport, som indeholdt principper til udvikling af et globalt LEI-system. Denne rapport blev godkendt af G20-landene på topmødet i juni 2012.

Rapporten beskrev bla., hvordan systemet kan forbedre risikostyringen i virksomheder gennem bedre vurdering af micro- og macro risici, reducere markedsmisbrug og økonomisk svindel, samt bidrage til højere kvalitet af finansielle data på tværs af landegrænser.


Det globale LEI systems opbygning


Lovgivninger, der omhandler enheds-identifikation


Kravet om at kunne fremvise en LEI-kode startede for selskaber under den Europæiske Markedsinfrastruktur Forordning (EMIR), som dermed var forløber for LEI-systemet. Ifølge EMIR-lovgivningen skulle alle have en såkaldt ”pre-LEI kode”. Dette blev udrullet for at sikre en blød overgang til de senere MiFIR og MIFID II lovgivninger.

Den 15. maj 2014 udkom nye krav, da MIFID-direktivet trådte i kraft. Denne lovgivning har fokus på at øge investorbeskyttelse og handelsgennemsigtighed ved at gøre de finansielle markeder mere robuste, effektive og transparente. Dette direktiv indeholder blandt andet autorisationskrav til regulerede markeder, specifikke regler for adgang til finansielle instrumenter til handel, samt regler om specifik adfærd og organisatoriske krav til investeringsselskaberne.

Den 3. januar 2018 trådte MiFIR-forordningen og MIDID II-direktivet i kraft. Alle selskaber var nu pålagt at have en LEI-kode for at kunne købe og sælge værdipapirer. Ifølge lovgivningen er det værdipapirhandlerne, der skal kunne rapportere LEI-koder på begge parter i samtlige transaktioner. Det var på det tidspunkt, at LEI-systemet for alvor tog fart og blev en ny global standard.



LEI systemet i år 2024


I dag er LEI-systemet blevet en integral del af finansverdenen. Dens anvendelser vokser konstant, og det forventes, at lovgivningen om brug af LEI-koder i forbindelse med internationale pengeoverførsler træder i kraft i 2027. Indien oplevede en stigning på 308% i antallet af LEI-registreringer i løbet af en to-årig periode, da de som det første land implementerede lovgivningen i 2021. Du kan læse mere i vores artikel, ‘LEI-koder påkrævet for internationale pengeoverførsler.’

LEI-koder spiller også en stor rolle i arbejdet med **Know Your Customer (KYC) **processer og procedurer, og dette åbner op for nye forretningsmuligheder og bidrager til at forøge den operationelle effektivitet i mange finansfirmaer.

Du kan kontakte os her, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp med registrering, fornyelse eller flytning af din LEI-kode.

Insights

Kundeservice

Vi er her for at hjælpe dig!