LEI-koder påkrævet for internationale pengeoverførsler
Fra år 2027 skal alle have en LEI-kode. Det gælder også dig.
Vi har tidligere skrevet om, hvorfor det ikke er en god ide at købe den billigste LEI-kode, man kan finde, og hvordan en god LEI-udbyder kan og bør spare dig tid og besvær.
Men hvad sker der, hvis man falder i kløerne på en uhæderlig udbyder, og hvordan får man sig selv ud af den kattepine? Det vil vi forsøge at afdække i denne artikel.
Det er vigtigt at fastslå, at der findes mange gode, hæderlige LEI-kode udbydere. De sætter en ære i at give deres kunder en sikker platform til administration af deres LEI-koder og kunne ikke drømme om at videresælge deres kunders information.
Men der findes desværre også udbydere, for hvem det blot gælder om at få så mange LEI-koder under administration som muligt. De gør det ved at dumpe deres priser og udbyde markedets billigste LEI-kode. Du kan læse mere om, hvorfor det ikke er en god ide at gå efter den billigste LEI-kode i denne artikel.
Disse udbydere er i vid udstrækning udenlandske, og de kan godt finde på at bryde den danske markedsføringslov ved at henvende sig direkte til deres konkurrenters kunder i et forsøg på at få dem til at skifte udbyder.
Sådanne henvendelser kan foregå via email eller fysiske postkort og indeholder tit misvisende eller urigtige oplysninger, som forvirrer og bekymrer ejeren af LEI-koden. I sådanne tilfælde bør man henvende sig til sin nuværende udbyder for at få opklaret eventuelle misforståelser.
Der kan være flere grunde til, at visse LEI-udbydere prøver at tilegne sig konkurrenternes kunder eller tilbyder (meget) billige LEI-koder til nye kunder. Måske har de drevet en underskudsforretning gennem flere år og har brug for at booste antallet af kunder, før de kan sælge firmaet til en konkurrent. Det kan også være, at de tjener penge på at videresælge kundernes oplysninger til en ukendt tredjepart.
Vi hører jævnligt fra kunder, at de valgte det billigste LEI nummer, de kunne finde på internettet, og efterfølgende risikerer at opleve en af følgende ting:
Det kan få alvorlige konsekvenser for virksomhedsejeren, hvis en LEI-kode ikke er registreret korrekt eller udløber. Det kan betyde, at ens bank eller formueforvalter suspenderer ens handel med værdipapirer.
En LEI-udbyder skal som minimum tilbyde sine kunder en god og sikker platform til LEI-kode administration. I Global FinReg tilbyder vi endvidere løbende opdatering af vores kunders virksomhedsdata, så de slipper for at gøre det selv og dermed sparer tid og besvær. Vi tilbyder også dansktalende kundeservice, så man altid kan få hjælp, hvis man har brug for det. Det er altsammen inkluderet i den samlede pris for LEI-koden.
Hvis du ser en billig LEI-kode til salg for en pris, der ligger væsentligt under markedsprisen, så er det et faresignal. LEI-udbydere skal både betale for selve LEI-koden hos en LOU og afholde udgifter til GLEIF, samt udvikle og vedligeholde infrastrukturen til at administrere LEI-koden. Det siger derfor sig selv, at de ikke driver en rentabel forretning, hvis de dumper priserne på deres LEI-koder. Det samme er tilfældet, hvis en LEI-tilbyder tilbyder gratis LEI-koder.
Der kan være flere grunde til, at en LEI udbyder vælger at dumpe priserne på sine LEI-koder (du kan læse mere i afsnittet, ‘Hvad er problemet med en billig eller gratis LEI-kode?’), og ingen af disse grunde kommer dig til gode som forbruger.
Talemåden ‘hvis noget er for godt til at være sandt’ passer i høj grad her. Så tag dig i agt for meget lave priser og tilbud om gratis LEI-koder.
En LEI-udbyder skal selv betale penge for at kunne udstede en LEI-kode. Udbyderen køber sine LEI-koder af en LOU, som er en såkaldt udstedende organisation, som skal være certificeret af GLEIF for at få lov til at udstede LEI-koder.
Det er derfor ikke muligt at sælge en LEI-kode under markedspris uden selv at tabe penge på det. Det er heller ikke muligt at uddele gratis LEI-koder. Hvis det er tilfældet, er det et klart faresignal om, at LEI udbyderen vil gøre hvad som helst for at tiltrække dig som kunde - og at der er overhængende fare for følgende scenarier:
Udover selv at betale for LEI-koderne, skal LEI udbyderen tilbyde sine kunder en online platform, så de kan købe, forny eller flytte deres LEI-koder. Den platform skal vedligeholdes og udvikles, så den er sikker, hurtig og intuitiv. Der skal også helst være medarbejdere klar ved servicetelefonen, så kunderne kan få hjælp. Det er alt sammen ting, der koster udbyderen penge. Nu ved du, hvilke omkostninger en LEI udbyder har, og hvorfor det ikke kan lade sig gøre at tilbyde (meget) billige eller gratis LEI-koder.
Der er nogle ting, du bør tjekke, før du vælger en LEI udbyder. Hvis udbyderens hjemmeside er skrevet på dårligt dansk, kan det være en indikation på, at firmaet er udenlandsk og ikke har det fornødne kendskab til dansk virksomhedsstruktur og -lovgivning.
Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål, før du vælger en LEI udbyder:
Måske har du ikke lyst til at bruge tid på at tjekke en LEI-udbyder, når nu en LEI-kode er et nødvendigt onde, som trods alt ikke koster ret mange penge?
Men husk på, at din virksomhed har brug for en LEI-kode i mange år fremover. Hvis du vælger den rigtige udbyder, slipper du for at tænke mere på din LEI-kode, men kan hvile trygt i vished om, at den er gyldig og opdateret. På den måde sparer du både tid og besvær i fremtiden.
Hvis du er endt i kløerne på en uærlig LEI udbyder, så fortvivl ikke. Der er måder, hvormed du kan komme ud af forholdet på. Vi kan hjælpe dig med at afbryde overførelsen af din LEI-kode til en anden udbyder og få et eventuelt beløb returneret. Samtlige udbydere tilbyder fortrydelsesret og refunderer indbetalte beløb, selv om det er set, at nogen er blevet nægtet fortrydelsesret.
Hvis du ønsker at flytte dit LEI nummer til Global FinReg, håndterer vi alt det praktiske for dig. Vi tjekker også, at dine virksomheds-informationer er korrekte, så du ikke risikerer unødige afbrydelser eller bøder.
Du skal blot give os en fuldmagt, som giver os den fornødne autorisation til at overføre LEI-koden fra din forhenværende udbyder til os. Du beholder din nuværende gyldighedsperiode i op til 1 år, og hvis din LEI-kode er udløbet eller tæt på udløb, kan vi forny den for dig.
Klik her for at flytte din LEI-kode til vores platform eller kontakt vores kundeservice for at høre mere.
Det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at finde en god LEI udbyder. Det sparer dig tid og besvær fremover, fordi du ved, at din LEI-kode altid er gyldig og opdateret.
Hvis skaden allerede er sket, og du oplever at blive bombarderet med mails fra en ukendt tredjepart, eller du pludselig får at vide af din bank, at din LEI-kode ikke er gyldig - så bør du kontakte en LEI udbyder med et godt renomme og bede om hjælp.
Kontakt os her, hvis du har spørgsmål af nogen art.
Fra år 2027 skal alle have en LEI-kode. Det gælder også dig.
Et Entity Map giver et visuelt overblik over din organisation og er lavet ved hjælp af LEI-koder.
LEI-systemet gør det muligt entydigt at identificere juridiske enheder og deres finansielle transaktioner.
Vi er her for at hjælpe dig!