Hvem trenger en LEI-kode?

Du vil (kanskje) bli overrasket over hvor mange tilfeller du trenger en LEI-kode hvis du vil handle med verdipapirer.

Trenger jeg en LEI-kode?

Alle juridiske personer som ønsker å handle med verdipapirer, som aksjer, obligasjoner og sertifikater, eller utføre andre finansielle transaksjoner, må ha en LEI-kode. LEI står for Legal Entity Identifier.


Juridiske enheter er definert som alle former for virksomhet, inkludert selskaper, foreninger og stiftelser. En LEI-kode består av 20 tegn og er en alfanumerisk kode som brukes til å identifisere den aktuelle enheten. Alle LEI-koder vises i en søkbar database hos GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation).


GLEIF er en ideell organisasjon som er ansvarlig for implementering og bruk av det globale LEI-systemet. Organisasjonen har hovedkontor i Sveits. GLEIF er ansvarlig for akkreditering av LEI-leverandører (LOUs) slik at de offisielt kan utstede LEI-koder til sine kunder.


Hvilke typer selskaper må ha en LEI-kode?

Så godt som alle virksomhetstyper og organisasjoner trenger en LEI-kode. Listen inkluderer, men er ikke begrenset til:

  • Pensjonsordninger
  • Forsikringsselskap
  • Banker og finansinstitusjoner
  • Investeringsforeninger
  • Hedgefond
  • Holdingselskaper
  • Private aksjeselskaper
  • Aksjeselskaper
  • Interessenter
  • Ikke-statlige organisasjoner (NGOer)
  • Enkeltpersonforetak

Det er ikke et krav for privatpersoner å kjøpe LEI-kode. Er du i tvil om du bør kjøpe en LEI-kode, er det lurt å kontakte banken eller verdipapirforetaket. Du er også alltid velkommen til å kontakte vår kundeservice.




Hvorfor trenger firmaet mitt en LEI-kode?

En LEI-kode inneholder viktige detaljer om enheten som handler med verdipapirer. En LEI-kode innebærer informasjon om foretakets eierstruktur, slik at det er mulig å identifisere 1) hvem som er hvem, og 2) hvem som eier hvem.


I EU er det et lovkrav å ha en LEI-kode som følge av MiFID II-direktivet som trådte i kraft i 2018. MiFID II er et regelverk laget for å regulere og standardisere finansmarkedene. Formålet med MiFID II er dermed å øke åpenheten og sikkerheten på finansmarkedet. LEI-koder har mange funksjoner og kan blant annet brukes i kampen mot hvitvasking.


Hvor kan jeg kjøpe en LEI-kode?

Det er mange globale leverandører av LEI-koder. Vi anbefaler at du velger en LEI-leverandør som er kjent med lokal lovgivning og selskapsstrukturer. Hos Global FinReg er vi koblet til de lokale bedriftsregistrene i en rekke land. Vi tilbyr å benytte oss av disse registrene for å hente bedriftsinformasjonen din direkte slik at du kan spare både bryet og tiden. Vårt engelsktalende kundeserviceteam er selvfølgelig klare til å hjelpe deg med alle spørsmål du måtte ha.


Det er tilfeller av billige LEI-utstedere som bruker LEI-kodeprisene sine for å lokke kunder over til selskapet sitt, hvoretter de selger en kode til en annen utsteder uten å varsle kunden. Sjekk derfor legitimasjonen til din fremtidige LEI eller ring dem for å forsikre deg om at de er den de sier de er.


Så hvem trenger en LEI-kode?

For å oppsummere: alle juridiske enheter som utfører finansielle transaksjoner må ha en LEI-kode. Dette gjelder ethvert selskap uavhengig av spesifikk type eller størrelse. Kun privatpersoner er unntatt fra kravet om å ha LEI-kode.



Fra våre kontorer i København i Danmark tilbyr vi i Global FinReg en rekke tjenester som gjør det enkelt og raskt for deg å få en LEI-kode. Vi bryr oss sterkt om personvernet ditt, så vi har sørget for at du kan føle deg helt trygg når du registrerer deg som bruker, f.eks. gjennom MitID. Vi innhenter automatisk bedriftsinformasjonen din gjennom riktig bedriftsregister og utsteder LEI-koden din innen 1-2 virkedager.


Når bedriften din har blitt tildelt en LEI-kode, vil koden være knyttet til enheten for resten av dens eksistens. Så lenge LEI-koden din administreres av oss, oppdaterer vi fortløpende informasjonen din slik at den alltid er korrekt i GLEIF. En LEI-kode må fornyes hvert år for å sikre at all informasjon er korrekt og oppdatert. Det er billigst å kjøpe en LEI-kode med en gyldighetstid på 3 eller 5 år. Du kan sjekke ut prisene for de ulike gyldighetsperiodene her.

Insights

Uærlige LEI-kodeleverandører

Hva er konsekvensene hvis du faller i klørne til en uærlig leverandør, og hvordan kommer du deg ut av den smerten? Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

FAQ om LEI-kode når du investerer gjennom et selskap

Krever investering gjennom et holdingselskap en LEI-kode? Trenger enkeltpersonforetak en LEI-kode? Kan du investere gjennom et selskap? Vi har samlet de oftest stilte spørsmålene om investeringer gjennom et holdingselskap i denne artikkelen.

Be om mer fra din LEI-leverandør

Vi har hatt mange samtaler med banker, hedgefond og kapitalforvaltere. De har alle opplevd frustrasjoner med sin LOU på grunn av dårlig kommunikasjon og ditto kundeservice. Du har rett til å kreve mer fra din LEI-leverandør.

Kundeservice

Vi er her for å hjelpe deg!