Det er nå ganske mange LEI-kodeleverandører på markedet – både globalt og her i Skandinavia. Felles for alle tilbydere er at de må være akkreditert av GLEIF for å kunne selge LEI-koder, at de har en plattform for å registrere, fornye og flytte LEI-koder, og at de er ansvarlige for å innhente og validere bedriftsdata for sine kunder. Men der slutter likhetene. Det er veldig stor forskjell på LEI-kodeleverandører og hva de tilbyr deg som kunde.
Du tenker kanskje at det ikke er verdt å tenke på hva du får for pengene når du kjøper en LEI-kode. Som bedriftseier er du tvunget til å anskaffe en LEI-kode hvis du handler med verdipapirer. Det har vært obligatorisk for alle bedrifter å ha en LEI-kode i Danmark siden 2018. De fleste anser det som et nødvendig onde som bare må overvinnes, og går derfor for den billigste LEI-koden på markedet.
Men likevel, tenk litt på dette tvangsoppkjøpet: hvis du er lovpålagt å fornye LEI-koden hvert eneste år - og du må så lenge du har en virksomhet som handler med verdipapirer - så må du bruke begge deler tid og penger på det. Så hvorfor ikke velge en leverandør hvor du får litt mer for pengene enn bare en LEI-kode? Hvorfor ikke gjøre det så enkelt og praktisk for deg selv som mulig?
Hvis du bare vil ha en billig LEI-kode og du vil sørge for å fornye den selv en gang i året, så er det mange leverandører der ute som tilbyr en billig LEI-kode. De har verken den tekniske evnen eller ambisjonen om å tilby deg andre tjenester, og det er greit nok så lenge du vet at det er premisset.
Man kan våge påstanden om at hvem som helst kan slå seg til ro og selge billige LEI-koder. Det som skiller en god LEI-leverandør fra en dårlig er tjenesten de tilbyr deg utover selve LEI-koden.
Det finnes gode leverandører som tilbyr deg mer enn bare en LEI-kode. Tjenesten deres inkluderer automatisk vedlikehold og oppdatering av din LEI-kode når du innhenter din bedriftsinformasjon gjennom Brønnøysundregistrene. Det betyr at du ikke trenger å huske å oppdatere flere steder selv. De minner deg også på når det er på tide å fornye LEI-koden din og tilbyr deg å gjøre det for deg også, helt gratis.
På den måten sparer du tid og krefter. Velger du en gyldighetstid på 3 eller 5 år kan du også spare penger. Men sjekk leverandørens økonomi dersom du kjøper lang gyldighetsperiode. En leverandør som er i overhengende fare for konkurs kan vurdere å selge LEI-koden din til en tredjepart.
Før du velger en LEI-kodeleverandør, bør du vurdere følgende:
Det er fristende å gå for den billigste LEI-koden du kan finne. Men det er flere grunner til at det ikke er en god idé å kjøpe den billigste LEI-koden: noen tilbydere tilbyr deg en billig LEI-kode bare for å tiltrekke deg som kunde, hvoretter de øker prisen kraftig. De kan også videreselge LEI-koden din til en annen LEI-leverandør.
Det er derfor viktig at du sørger for at du ikke betaler for en lengre gyldighetsperiode hos en billig LEI-kodeleverandør som plutselig går i oppløsning eller går konkurs, og at din LEI-leverandør ikke videreselger informasjonen din til en tredjepart.
Hvordan vet du om en LEI-kodeleverandør er i overhengende fare for å gå konkurs? Du kan sjekke dette ved å slå opp selskapet i Brønnøysundregistrene. Men det finnes andre, mindre tidkrevende måter å ta pulsen på en leverandør på. Hvis du blir tilbudt en billig LEI-kode til en pris som er betydelig under gjennomsnittlig markedspris, så er dette i seg selv et rødt flagg. Og hvis en leverandør tilbyr deg en gratis LEI-kode – som vi nylig har sett eksempler på i Danmark – så må du virkelig være forsiktig.
Det er bare én grunn til at en leverandør ville dumpe priser eller tilby gratis LEI-er: virksomheten er ikke lønnsom og de står i overhengende fare for å stenge. I et siste forsøk på å tiltrekke en kjøper til virksomheten deres, prøver de å øke antallet kunder slik at evalueringen av selskapet deres øker. Dette betyr at LEI-koden din, som inneholder bedriftsinformasjonen din, kan havne i hendene på en tredjepart, potensielt utenfor Danmark.
Global FinReg har lansert en søkeside hvor du kan søke etter hvilket som helst selskap i verden som har en LEI-kode. Resultatet av søket gjenspeiler alltid den siste informasjonen om den enkelte bedrift. I tillegg kan du registrere deg for oppdateringer og få direkte varsling dersom bedriftens informasjon skulle endres.
GLEIF undersøkte 102 seniorselgere i banksektoren for å finne ut om deres juridiske enhetsidentifikasjon og utfordringer med innføring av kunder
Vi er her for å hjelpe deg!